Class 1 EVS Worksheet on Neighbourhood with Free PDF

Class 1 EVS Worksheet on Neighbourhood: Class 1 Environmental Studies Worksheet on Neighbourhood consist of different types of questions about various places in the neighbourhood and about people who help us. EVS Worksheet for class 1 on My Neighbourhood will also help Grade 1 students to understand the benefit of keeping the neighbourhood clean.

Practicing our neighbourhood questions and answers for class 1 will be very helpful for Standard 1 students to score good marks in tests and examinations.

Check out more EVS Worksheets for Class 1 with free PDFs on various topics related to environmental studies for Class 1 like human body parts, food, plants, animals, water, air, family, clothes, neighbourhood, sky, weather, etc. Click on the Class 1 Syllabus to know the latest 1 class syllabus in India.

You can also explore our wide variety of GK Questions and Answers for Kids that are specifically designed to include all the age-appropriate skills to improve kids’ general knowledge.

Class 1 Environmental Studies Worksheet for Our Neighbourhood Answer Key:

(1) – EVS Worksheet for Class 1:

A. Use the key words given below to complete the sentences.

1. We go to a ___________ if we are sick.

Ans: hospital

2. Money is kept safe in a ___________.

Ans: bank

3. We learn good manners in ___________.

Ans: school

4. We can buy stamps at a ___________.

Ans: post office

5. ________________ keep us safe.

Ans: Policewomen

6. Fire engines are kept in the ___________.

Ans: fire station

7. The doctor gives us ___________ when we are sick.

Ans: medicines

8. The teacher helps us to ___________.

Ans: learn

B. Name any four different things that are sold in a market.

Ans: Vegetables, fruits, flowers and eggs.


(2) – EVS Worksheet for Class 1:

Guess the answers “Who am I”

1. I drive a bus and take you safely from one place to another. –

Ans: Bus driver

2. I grow plants and take care of them. –

Ans: Gardener

3. I grow fruits, vegetables, cereals and pulses in fields. –

Ans: Farmer

4. I sell vegetables. –

Ans: Vegetable vendor

5. I stitch and repair clothes. –

Ans: Tailor

6. I mend shoes. –

Ans: Cobbler

7. I fix and repair water pipes, water tanks and taps. –

Ans: Plumber

8. I make furniture. –

Ans: Carpenter

9. I fix or repair electrical things. –

Ans: Electrician

10. I bake cakes, bread and biscuits. –

Ans: Baker

11. I fly aeroplanes. –

Ans: Pilot

12. I deliver milk. –

Ans: Milkman

13. I keep you safe in your homes. –

Ans: Security guard


(3) – EVS Worksheet for Class 1:

A. Match the picture with the profession.

Ans: 1e. Plumber, 2d. Electrician, 3 – a. Cobbler, 4 – b. Tailor, 5 – c. Postman

B. How can we keep our neighbourhood clean?

Ans: We should not throw any garbage on the street and neither spit on the road.


(4) – EVS Worksheet for Class 1:

A. Write True or False:

1. We should keep our neighbourhood clean. –

Ans: True

2. We buy clothes from the post office. –

Ans: False

3. Sick people are looked after in a police station. –

Ans: False

4. Banks keep our money and jewellery safe. –

Ans: True

5. Children play in the park. –

Ans: True

6. We can buy stamps and envelopes from the post office.

Ans: True

7. Railway stations are places where we take aeroplanes to go to different places. –

Ans: False

8. People take out money from an ATM. –

Ans: True

B. Unscramble the words to get the names of people who help us.

1. R N S U E – ____________________

Ans: NURSE

2. N P O A M L C I E – ____________________

Ans: POLICE MAN

3. R O D T O C – ____________________

Ans: DOCTOR

4. E T A C R H E – ____________________

Ans: TEACHER

5. N I M L K M A – ____________________

Ans: MILKMAN

Video Reference for EVS Class 1 PDF:

Teachers and parents can take the printouts of class 1 EVS worksheets on our neighbourhood and help the kids practice these worksheets for class 1 which are absolutely free. Hope you find all the neighbourhood worksheets for class 1 very useful and interesting.

Our Neighbourhood Class 1 Worksheets PDF:

my neighbourhood-class 1 evs worksheet-1
(1) – EVS Worksheet for Class 1 – Free PDF
my neighbourhood-class 1 evs worksheet-2
(2) – EVS Worksheet for Class 1 – Free PDF
my neighbourhood-class 1 evs worksheet-3
(3) – EVS Worksheet for Class 1 – Free PDF
my neighbourhood-class 1 evs worksheet-4
(4) – EVS Worksheet for Class 1 – Free PDF
Class 1 EVS Me and My Body Worksheet
Class 1 EVS My Family and My Neighbours Worksheet
Class 1 EVS Food We Eat Worksheet
Class 1 EVS Water Worksheet
Class 1 EVS My Home Worksheet
Class 1 EVS Clothes We Wear Worksheet
Class 1 EVS We Need Air Worksheet
Class 1 EVS Keeping Clean and Healthy Worksheet
Class 1 EVS Keeping Safe Worksheet
Class 1 EVS Neighbourhood Worksheet
Class 1 EVS Plants Around Us Worksheet
Class 1 EVS Animals Around Us Worksheet
Class 1 EVS Means of Transport Worksheet
Class 1 EVS Means of Communication Worksheet
Class 1 EVS The Sky and Weather Worksheet

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.