Class 2 EVS Worksheets on Water with Free PDF

EVS Worksheets for Class 2 on Water consist of some best and appropriate worksheets for ICSE and CBSE class 2 students in printable PDF. All these class 2 EVS worksheets on water will help kids to get a detailed idea of the topic and also will help to obtain a great score in their examinations.

Our wide variety of free Worksheets for Class 2 are specifically designed to include all the age-appropriate skills to develop logical, analytical, and problem-solving capabilities.

Solutions of Class 2 EVS Worksheets on Water:

(1) – Class 2 EVS Worksheet on Water:

A. Fill in the blanks

1. The most common source of water is _______________.

Ans: rain

2. Rivers get water from rain or ___________________.

Ans: melted snow

3. Fruits like watermelons, oranges, and grapes contain a lot of ___________________.

Ans: water

4. Factories pour ___________________ substances into rivers and lakes.

Ans: harmful

5. Wells are _______________ sources of water.

Ans: man-made

B. Uses of water :

Ans: Drinking, Cooking, Washing, Bathing, Cleaning, Watering Plants, Growing Crops.


(2) – Class 2 EVS Worksheet on Water:

A. Fill in the blanks

1. A river is a __________________ source of water.

Ans: natural

2. __________________ are built across rivers.

Ans: Dams

3. We should __________________ the tap while brushing our teeth.

Ans: close

4. We can also use water __________________ to purify water at home.

Ans: filters

5. We must not put __________________ in rivers, lakes, ponds and wells.

Ans: waste

B. Unscramble the names of the sources of water:

1. AIRN  – _____________________________

Ans: RAIN

2. LLWE   – _____________________________

Ans: WELL

3. IVERR   – _____________________________

Ans: RIVER

4. LTBULEEW  – _____________________________

Ans: TUBE WELL

5. EALK   – _____________________________

Ans: LAKE

6. MADS   – _____________________________

Ans: DAMS

7. ODNP   – _____________________________

Ans: POND


(3) – Class 2 EVS Worksheet on Water:

A. Name the following:

1. A fruit that contains a lot of water. __________________

Ans: Watermelons/Oranges/Grapes

2. A vegetable that contains a lot of water. _____________

Ans: Cucumber/Tomato/Gourd

3. Polluted water causes this. ________________________

Ans: Diseases/Pollution

4. A man-made source of water. _____________________

Ans: Wells/Tube wells/Dams

B. Write True or False:

1. Snow on mountain melts and flow into the rivers. ______

Ans: True

2. Some rain water also seeps into the ground. __________

Ans: True

3. We can use water from ponds for cooking without boiling it. _____________

Ans: False

Advertisements

4. We need to filter and purify water before we drink it. _____________

Ans: True

5. All non-living things need water to live. __________

Ans: False

6. Water from tube wells is drawn by hand pumps. ______

Ans: True

7. Polluted water is good for health. __________

Ans: False

8. We should use a bucket to bathe or take short showers. ___________

Ans: True


(4) – Class 2 EVS Worksheet on Water:

A. Name the following:

1. They pour harmful substances into rivers and lakes. ________________________

Ans: Factories

2. We boil water, to kill them. _______________________

Ans: Germs

3. High walls built across the rivers to store water. ________________________

Ans: Dams

4. It is the most common source of water. ________________________

Ans: Rain

B. Where do we get water from? Name two natural sources and two man-made sources of water.

Ans: We get water from different sources. These sources can be natural or man-made.

Natural sources  –  rivers, rain

Man-made sources  –  wells, tanks

C. What is water pollution?

Ans: People wash clothes and vehicles and bathe in rivers and lakes. Factories pour harmful substances into rivers and lakes. These activities make the water dirty. This is called water pollution.


(5) – Class 2 EVS Worksheet on Water:

A. Mention two ways by which we can save water at home.

Ans: Two ways by which we can save water at home are:

             1) Turn off the tap while brushing teeth.

          2) Fix the leaks of the pipes and taps at home.

Class 2 EVS Worksheets on Water Explained in Video:

Teachers and parents can take the printouts of class 2 EVS worksheets on Water and help the kids practice these EVS Worksheets for Class 2 which are absolutely free. Hope you find all the EVS worksheets for class 2 very useful and interesting.

Free PDF of Class 2 EVS Worksheet:

water-class 2 evs worksheet-1
(1) – Class 2 EVS Worksheet on Water – Free PDF
water-class 2 evs worksheet-5
(5) – Class 2 EVS Worksheet on Water – Free PDF
water-class 2 evs worksheet-2
(2) – Class 2 EVS Worksheet on Water – Free PDF
water-class 2 evs worksheet-6
(6) – Class 2 EVS Worksheet on Water – Free PDF
water-class 2 evs worksheet-3
(3) – Class 2 EVS Worksheet on Water – Free PDF
water-class 2 evs worksheet-4
(4) – Class 2 EVS Worksheet on Water – Free PDF

More Worksheets for Class 2 with PDF:

Recommended Books:

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.