Class 3 English Worksheet (Set A) with Free PDF

English Worksheet for Class 3 (Set A): Here in this article we have included class 3 English grammar worksheets based on CBSE and ICSE syllabus. English Worksheet for Class 3 (Set A) includes common and proper nouns, collective nouns, material nouns, singular and plural nouns, pronouns, gender, adjectives, articles, punctuations, subjects and predicates, and many more.

Our wide variety of free Worksheets for Class 3 is specifically designed to include all the age-appropriate skills to develop logical, analytical, and problem-solving capabilities.

You can also explore our wide variety of GK Questions and Answers for Kids to improve kids’ general knowledge.

All the worksheets for class 3 English are available in printable pdf format. To get printable PDFs of class 3 English grammar worksheets, click on the image or text link underneath the image.

Solutions for Class 3 English Worksheets (Set A):

(1) – Class 3 English Worksheet:

A. Circle the nouns in the following sentences.

1. Mother kept the spoons, dishes, and bowls on the shelf.

Ans: Mother, spoons, dishes, bowls, shelf

2. Rohan and Mohan are friends.

Ans: Rohan, Mohan, friends

3. The doctor gave me some medicines.

Ans: doctor, medicines

4. Pune is a big city.

Ans: Pune, city

5. I ate two bananas for breakfast.

Ans: bananas, breakfast

6. I love my mother and father.

Ans: mother, father

7. Bella has a pet cat.

Ans: Bella, cat

B. Write down the plural forms of the following-:

1. brick _____________________

Ans: bricks

2. fish _____________________

Ans: fish/ fishes

3. mango _____________________

Ans: mangoes

4. lady _____________________

Ans: ladies


(2) – Class 3 English Worksheet:

A. Fill in the blanks using suitable nouns.

1. a pair of _____________________

Ans: trousers

2. a crowd of _____________________

Ans: people

3. a pride of _____________________

Ans: lions

4. a swarm of _____________________

Ans: bees

5. a team of _____________________

Ans: players

6. a bundle of _____________________

Ans: sticks

B. Write down the plural forms of the following-:

1. wife _____________________

Ans: wives

2. mouse _____________________

Ans: mice

3. berry _____________________

Ans: berries


(3) – Class 3 English Worksheet:

A. Underline the material nouns in the following sentences: –

1. Milk is needed to make puddings and ice-creams.

Ans: Milk

2. Sarees made of silk were displayed at the exhibition.

Ans: silk

3. My uncle gifted me a shirt made of cotton and a belt made of leather.

Ans: cotton, leather

4. The necklaces made of gold and the bangles made of silver were stolen from the bank.

Ans: gold, silver

5. My sister has a bag made of jute.

Ans: jute

B. Underline the adjectives in the sentences: –

Advertisements

1. The students collected old newspapers and empty bottles.

Ans: old, empty

2. Govind was a cruel man.

Ans: cruel

3. Roses have a very sweet smell.

Ans: sweet

4. They all sat at the wooden table.

Ans: wooden

5. Jaya is a smart girl.

Ans: smart

6. Shyam’s pencil is sharp.

Ans: sharp


(4) – Class 3 English Worksheet:

A. Write the words in the box in the correct columns.

Ans: Masculineboy, fox, man, tiger, father, son, and Feminineaunt, queen, hen, cow, grandmother, sister

B. Circle the subjects in green and underline the predicates in red:

1. Mrs. Phelps encouraged Matilda to read.

Ans: subjectMrs. Phelps

predicateencouraged Matilda to read

2. Libraries allow us to borrow books.

Ans: subjectLibraries

predicateallow us to borrow books

3. Stanley Cook wrote the poem ‘At Sea in the House.’

Ans: subjectStanley Cook

predicatewrote the poem ‘At Sea in the House

4. The dining table became a boat for the poet.

Ans: subjectThe dining table

predicatebecame a boat for the poet


(5) – Class 3 English Worksheet:

A. Rewrite the sentences using suitable punctuation marks:

1. what is your name

Ans: What is your name?

2. the stars are shining

Ans: The stars are shining.

3. hurray tomorrow is a holiday

Ans: Hurrah! Tomorrow is a holiday.

4. i want to order pizza burger soft drinks and lollipops

Ans: I want to order pizza, burger, soft drinks, and lollipops.

B. Fill in the blanks with a, an, or the.

1. ________ bird flew up to ________ apple tree.

Ans: The, an

2. ________ man is as fast as ________ deer.

Ans: The, a

3. What is ________  time by your watch?

Ans: the

4. Do you want to eat ________  sweet?

Ans: a


(6) – Class 3 English Worksheet:

A. Circle the suitable pronouns given in the brackets in the following sentences: –

1. (Our, We) saw a cobra in the cage at the zoo.

Ans: We

2. I will be free at 6 0’clock. Will you wait for (me, you)

Ans: me

Advertisements

3. They are hungry. I will give food to (them, him)

Ans: them

4. (We, Us) need a pole to do the high jump.

Ans: We

5. You are very fit. Do (you, us) exercise daily?

Ans: you

6. Her name is Tina. (He, She) is an intelligent girl.

Ans: She

7. Will (you, your) share your candy bar with me?

Ans: you

B. Fill in the blanks with a, an, or the.

1. ________ Ganges is ________  sacred river.

Ans: The, a

2. ________  Earth revolves around ________  sun.

Ans: The, the

3. Is that ________  dictionary on the table?

Ans: a

4. Can I have ________  glass of water?

Ans: a

English Language Worksheet For Class 3 (Set A) Explained in Video:

Teachers and parents can take the printouts of Class 3 English Grammar Worksheets and help the kids practice these English language worksheets for class 3 which are absolutely free. Hope you find all the Class 3 Worksheets very useful and interesting.

English Grammar Worksheets for Class 3 PDF:

class 3 english worksheet set A - 1
(1) – Class 3 English Worksheet – Free PDF
class 3 english worksheet set A - 5
(5) – Class 3 English Worksheet – Free PDF
class 3 english worksheet set A - 2
(2) – Class 3 English Worksheet – Free PDF
class 3 english worksheet set A - 6
(6) – Class 3 English Worksheet – Free PDF
class 3 english worksheet set A - 3
(3) – Class 3 English Worksheet – Free PDF
class 3 english worksheet set A - 4
(4) – Class 3 English Worksheet – Free PDF

More Worksheets for Class 3 with PDF:

Recommended Books:

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.