Class 3 Social Science Worksheet on Transport with Free PDF

Class 3 Social Science Worksheet on Transport: If you are looking for a Class 3 Social Science Worksheet on Changes in Transport System then you are at the right place. Class 3 social science worksheets contain all the important questions on the transport system as per the latest syllabus. These class 3 SST worksheets will definitely help students in understanding the subject in totality and to get better grades in exams.

Social Science Worksheet with Answer Key for Class 3:

Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (1) :

Choose the correct answer:

1. A means of water transport, made up of wood is

  • raft
  • truck
  • ship

Ans: raft

2. In earlier times, there were no

  • water
  • plants
  • vehicles

Ans: vehicles

3. Early humans invented this

  • wheel
  • train
  • car

Ans: wheel

4. Which is the oldest means of transport?

  • water transport
  • land transport
  • air transport

Ans: land transport

5. Raj will be travelling to Germany for higher studies. His flight leaves from Mumbai. From which airport will his flight take off?

  • Sardar Vallabhbhai Patel International Airport
  • Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
  • Chhatrapati Shivaji International Airport

Ans: Chhatrapati Shivaji International Airport


Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (2) :

1. Choose the correct answer:

a. In the year 1853, who introduced the railways in our country?

india flag
•The Indians
•The Portuguese
•The French
•The British

Ans: The British

b. Vehicles like boats, ferries, and ships travel on

  • air
  • water
  • land

Ans: water

2. Name two means of air transport.

Ans: Aeroplane and Helicopter.


Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (3) :

1. The invention of which object brought about an important change in transport.

Ans: The Wheel

2. In ancient times, when there were no vehicles, how did people move from one place to another?

Ans: They walked from one place to another.

3. Which airline in India is also known as the “Maharaja of the Skies”?

Ans: Air India, because it was the country’s first monopoly airline to have flown in India.

4. What is “Means” of Transport?

Ans: Means refer to the type of vehicle being used to move people and things from one place to another. For example our legs, cars, buses, ships, trains, hot air balloons, helicopters, etc.


Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (4) :

1. What is “Mode” of Transport?

Ans: “Mode” refers to the medium in or on or through which the vehicle is moving. For example the air, water, land, and space.

2. State which “mode” of transport would the following vehicles use to travel in / on :

a. The Tram – ________________________________

Ans: Land

b. The Ropeway – ________________________________

Ans: Air

c. Nasa’s Space Shuttle – __________________________

Ans: Space

3. Fill in the blanks:

a. Camels are used as means of transport mainly in _________________.

Ans: desert

b. India has one of the largest __________________ network in the world.

Ans: railway

c. A place where ships load and unload their goods is called a _________________.

Ans: port


Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (5) :

Match the columns:

AB
1. Locomotion No. 1a. airline in India
2. Wright Flyerb. first railway to carry passengers
3. raftc. 1903
4. Water transportd. Karl Benz
5. Air Indiae. Slowest means of transport
6. Benz Carf. a flat structure made of tied wood pieces

Ans: 1. Locomotion No. 1 – b. first railway to carry passengers

2. Wright Flyerc. 1903

3. raftf. a flat structure made of tied wood pieces

4. Water transporte. Slowest means of transport

5. Air Indiaa. airline in India

6. Benz Card. Karl Benz

Fill in the blanks:

1. ___________________, invented the first aircraft in 1903.

Ans: Wright brothers

2. ____________________ introduced the first public railway that ran on steam engine.

Ans: George Stephenson

Advertisements

3. _____________ airports are used for travelling to other countries.

Ans: International

Video Reference for Class 3 SST Worksheet on Changes in Transport System:

Teachers and parents can take the printouts of class 3 social science worksheets on means of transport and help the kids practice these SST worksheets and boost their confidence. Hope you find all the SST worksheets for class 3 very useful and interesting.

Free PDF of Class 3 Social Science Worksheet:

changes in transport system - class 3 sst worksheet-1
Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (1) – Free PDF
changes in transport system - class 3 sst worksheet-5
Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (5) – Free PDF
changes in transport system - class 3 sst worksheet-2
Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (2) – Free PDF
changes in transport system - class 3 sst worksheet-3
Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (3) – Free PDF
changes in transport system - class 3 sst worksheet-4
Changes in Transport System – Class 3 SST Worksheet – (4) – Free PDF

More Worksheets for Class 3 with PDF:

Recommended Books:

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.