Class 3 Worksheet How Computer Works with Free PDF

How Computer Works for Class 3: To perform any task a computer goes through the IPO cycle or the input-process-output cycle. For a computer to do any work, we need to give it input. The computer then processes the input and gives us the output.

Computer hardware and computer software are required to make a computer system functional. The keyboard, mouse, CPU, monitor, printer, and speakers are the physical parts of a computer that we can touch. These are computer hardware.

When we provide data to a computer, we also need to give it a sequence of step-by-step instructions to perform a particular task. This is called a computer program. Computer software is divided into two parts. System software and application software.

All the above things will be more clear after doing the How Computer Works for Class 3 worksheets. You can also explore our wide variety of free Worksheets for Class 3 and GK Questions and Answers to improve kids’ thinking and reasoning skills as well as improve their academic marks.

Solutions for Class 3 Computer Worksheets:

(1) – Class 3 Computer Worksheet:

A. Fill in the blanks with the correct words.

1. The data and instructions that we give to a computer are called ______________.

Ans: input

2. The result of processing is known as ______________.

Ans: output

3. To perform any task, the computer goes through the ______________ cycle.

Ans: IPO

4. The ______________ is called the brain of the computer.

Ans: CPU

5. A monitor is also called a ______________ Display Unit.

Ans: Visual

B. Choose the correct option.

1. To follow the IPO cycle, a computer needs which of the following?

Ans: All of these

2. Which of the following devices is an input device?

Ans: Keyboard


(2) – Class 3 Computer Worksheet:

A. Write T for the true statement and F for the false one.

1. A device through which we can enter data and instructions into a computer is called an output device.

Ans: F

2. A monitor has keys similar to those of a typewriter.

Ans: F

3. A speaker is an example of an input device.

Ans: F

4. All parts of the computer are connected to the CPU box through wires.

Ans: T

B. Choose the correct option.

1. Which of the following devices is a processing device?

Ans: CPU

2. Which of the following is one of the functions of a computer mouse?

Ans: Select objects on the monitor


(3) – Class 3 Computer Worksheet:

A. Write T for the true statement and F for the false one.

1. The CPU displays the output of the computer.

Ans: F

2. Control Unit controls the working of all parts of a computer.

Ans: T

3. Pressing the F1 key on a keyboard will open the Help menu in most programs. 

Ans: T

B.Write I for input, P for process and O for output.

Ans: 1 – P O I, 2 – O I P, 3 – I O P

C. Choose the correct option.

The output printed on a sheet of paper is called

Ans: Hard copy


(4) – Class 3 Computer Worksheet:

Q1. Name the three types of devices needed by a computer to follow the IPO cycle.

Ans: Input devices, processing device and output devices are the three types of devices needed by a computer to follow the IPO cycle.

Q2. What are input devices? Give an example.

Ans: The devices through which we enter data and instructions into a computer are called input devices. Example: Keyboard.

Write the full form of the following:

1. IPO –  _____________________________________

Ans: Input Process Output

2. CU –  ______________________________________

Ans: Control Unit

3. ALU –  _____________________________________

Advertisements

Ans: Arithmetic Logic Unit

4. CPU –  ______________________________________

Ans: Central Processing Unit

5. VDU –  ______________________________________

Ans: Visual Display Unit


(5) – Class 3 Computer Worksheet:

Q1. Why is the CPU an important part of a computer?

Ans: The CPU is responsible for processing the input given by the user and changing it into meaningful information. That is why, CPU is an important part of a computer.

Q2. What is a soft copy?

Ans: The output that we see on a monitor is called the soft copy.

Q3. What are output devices? Give an example.

Ans: The devices through which we get the output from a computer are called output devices. Example: Monitor

Class 3 Computer Worksheet Explained in Video:

Teachers and parents can take the printouts of Class 3 Worksheets and help the kids practice these computer worksheets for class 3 which are absolutely free. Hope you find all the Class 3 Worksheets very useful and interesting.

Computer Worksheets for Class 3 PDF:

class-3-worksheet-how-computer-works-1
(1) – Class 3 Computer Worksheet – Free PDF
class-3-worksheet-how-computer-works-5
(5) – Class 3 Computer Worksheet – Free PDF
class-3-worksheet-how-computer-works-2
(2) – Class 3 Computer Worksheet – Free PDF
class-3-worksheet-how-computer-works-3
(3) – Class 3 Computer Worksheet – Free PDF
class-3-worksheet-how-computer-works-4
(4) – Class 3 Computer Worksheet – Free PDF

More Worksheets for Class 3 with PDF:

Recommended Books:

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.