First in India GK Questions and Answers

People who achieve success in any field for the first time set a milestone for others to follow. It is an honour for the entire nation. It is very important for young kids to be aware of the list of first Indians in different fields. This article covers the first in India GK questions about the achievements in the fields of science & technology, governance, defense, architecture, sports, music, entertainment, etc.

First in India GK Questions

First in India GK questions are a static General Knowledge topic because the information listed here in this article is never going to change. We hope GK questions on the list of Firsts in India would enhance knowledge about the first Indians who have set a yardstick for all of us to follow their path.

Explore more: National Symbols of India

GK Questions On List Of Firsts In India

1. Who was the first Indian to win a Nobel prize?

Ans: Rabindranath Tagore

2. Who was the first Indian to receive the Bharat Ratna Award?

Ans: C. Rajagopalachari, Dr. Radhakrishnan, and C. V. Raman

3. Who was the first Indian sportsperson to win Bharat Ratna Award?

Ans: Sachin Tendulkar

4. Who was the first Indian to win an Oscar award?

Ans: Bhanu Athaiya

5. Who was the first Indian to win a Grammy award?

Ans: Ravi Shankar

6. Who was the first Indian to win a gold medal at the Olympics?

Ans: Abhinav Bindra

7. Who was the first president of India?

Ans: Dr Rajendra Prasad

8. Who was the first prime minister of India?

Ans: Pt. Jawahar Lal Nehru

9. Who was the first Indian pilot?

Ans: JRD Tata

10. Who was the first Indian to go into space?

Ans: Rakesh Sharma

11. Which was the first satellite of India?

Ans: Aryabhata

12. Which was the first newspaper published in India?

Ans: Hicky’s Bengal Gazette

13. Who was the first Indian to climb Mount Everest?

Ans: Avtar Singh Cheema

14. Who was the first Indian to cross the English channel?

Ans: Mihir Sen

15. Who was the first Indian to reach Antarctica?

Ans: Dr. Sayed Zahoor Qasim

16. Which was the first silent movie in India?

Ans: Raja Harishchandra

17. Which was the first film with sound and dialogue in India?

Ans: Alam Ara

18. Which was the first colour film in India?

Ans: Kisan Kanya

19. Which was the first 3D movie in India?

Ans: My Dear Kuttichathan

First in India GK – Video Reference

List of First in India

GK Questions Related Links:

Nursery GKLKG GK
UKG GKClass 1 GK
Class 2 GKClass 3 GK
Christmas GKNational Symbols of India
Did You Know FactsFirst Indian Woman
Great Discount-on-books-kidsa2z