First Indian Woman GK Questions with Answers in English

Here are some most important GK questions with answers on first Indian woman for any Indian to improve their general knowledge about their motherland India. These GK questions are also very much important for all types of competitive exams as well as school exams.

First Indian Woman
List of the first women in all fields in India

This article covers the first women in India general knowledge questions with answers about the achievements in the fields of education, sports, governance, defense, architecture, entertainment, talent, etc. List of first woman in all fields in India will motivate and allow many more women to dream big and achieve their goals in the future.

Explore more: First in India Gk Questions

GK Questions on First Woman in India

1. Who was the first woman from India to win the Nobel Prize?

Answer: Mother Teresa

2. Who was the first Indian woman to receive the Bharat Ratna Award?

Answer: Indira Gandhi

3. Who was the first Indian woman to win an Oscar award?

Answer: Bhanu Athaiya

4. Who was the first Indian woman to become Miss Universe?

Answer: Susmita Sen

5. Who was the first Indian woman to become Miss World?

Answer: Reita Faria

6. Who was the first woman to get Ashok Chakra in India?

Answer: Neerja Bhanot

7. Who was the first woman president of India?

Answer: Pratibha Patil

8. Who was the first woman prime minister of India?

Answer: Indira Gandhi

9. Who was the first woman IPS officer in India?

Answer: Kiran Bedi

10. Who was the first Indian woman to go to space?

Answer: Kalpana Chawla

11. Who was the first Indian woman to climb Mount Everest?

Answer: Bachendri Pal

12. Who was the first Indian woman to cross the English channel?

Answer: Arati Saha

13. Who was the first woman governor of India?

Answer: Sarojini Naidu

14. Who was the first woman judge in the Supreme Court of India?

Answer: Justice Fathima Beevi

15. Who was the first woman Chief Minister of a State?

Answer: Sucheta Kripalani

16. Who was the first Indian woman to win an Olympic medal?

Answer: Karnam Malleswari

17. Who was the first woman pilot in Indian Air Force?

Answer: Harita Kaur Dayal

18. who was the first woman doctor in India?

Answer: Kadambini Ganguly

19. Who was the first Indian woman to win an Asian Games gold medal?

Answer: Kamaljeet Sandhu

20. Who was the first woman speaker of the Lok sabha?

Answer: Meira Kumar

21. Who was the first woman chairperson of the state bank of India?

Answer: Arundhati Bhattacharya

22. Who was the first woman train driver in India?

Answer: Surekha Shankar Yadav

23. Who was the first woman director general of police in India?

Answer: Kanchan Chaudhary Bhattacharya

24. Who was the First woman to receive Jnanpith Award?

Answer: Novelist Ashapoorna Devi

25. Who was the first woman headmistress in school?

Answer: Savitribai Phule

26. Who was the first Indian woman firefighter?

Answer: Harshini Kanhekar

27. Who was the first woman to pass MA in India?

Answer: Chandramukhi Bose

28. Who was the first Indian woman to win an Olympic medal in badminton?

Answer: Saina Nehwal

29. Who was the first Indian female to reach Antarctica?

Advertisements

Answer: Captain Harpreet Chandi

30. Who was the first female railway minister of India?

Answer: Mamta Banerjee

First Indian Woman GK Questions – Video Reference

First Women in India

GK Questions Related Links:

Nursery GKLKG GK
UKG GKClass 1 GK
Class 2 GKClass 3 GK
Christmas GKNational Symbols of India
First in India
Did You Know Facts
Great Discount-on-books-kidsa2z