Forms of Matter Class 3 Worksheet with Free PDF

Forms of Matter Class 3 Worksheet: Forms of matter worksheet for class 3 contains three basic states of matter: solid, liquid, and gas.

All things like natural or man-made, living or non-living are made up of matter. The matter has mass and occupies space. Matter can change from one form to another. Water is the only matter on the Earth that is present naturally in all three forms that are solid (ice), liquid(water), and gas(water vapour). Teach your kid to identify different states of matter with these wonderful science worksheets for Class 3.

Check out more EVS Worksheets for Class 3 with free PDF on various topics related to environmental studies for Class 3 like living and non-living things, forms of matter: solids, liquids, and gases, sun as a natural resource, plants, birds, some properties of water, water as a resource, common insects, human body, etc.

You can also explore our wide variety of GK Questions and Answers for Kids that are specifically designed to include all the age-appropriate skills to improve kids’ general knowledge.

Class 3 EVS Worksheets Answer Key:

(1) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet:

A. Write three examples for each of the following.

1. Natural things — 

Ans: Air, water and tree

2. Man-made things —

Ans: Book, house and mobile

3. Solids that you have in your bag —

Ans: Book, pen and pencil

4. Liquids you use daily —

Ans: Water, milk and fruit juice

5. Gases —

Ans: Oxygen, carbon dioxide and nitrogen

B. Name the process involved in the change of state of matter.

a) liquid     to       solid: 

Ans: Freezing

b) liquid      to      gas:

Ans: Boiling

C. How many basic states of matter are there?

Ans: Three


(2) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet:

A. Complete the table.

MilkCarAir
State of matterliquidsolidgas
Does it have mass?yesyesyes
Does it take up space?yesyesyes
Does it have its own shape?noyesno
Does it flow?yesnoyes
Does it flow in all directions including upwards?nonoyes
Can you see it?yesyesno

B. Select two properties of liquids.

  • Flows downwards only
  • Flows downwards and sideways
  • Can be tasted
  • Occupies all available space

Ans: Flows downwards and sideways and Can be tasted


(3) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet:

A. Compare the properties of solid, liquid and gas.

SOLIDSLIQUIDSGASES
Solids have a fixed shape and sizeLiquids do not have a fixed shape and they take the shape of the container into which they are poured.Gases do not have a fixed shape and size and it takes the entire space of the container it is present in.
Solids cannot flowLiquids flow downwards and sidewaysGases flow in all directions

B. Give a reason – Liquids flow.

Ans: Liquids flow because they do not have any fixed shape and the molecules are loosely packed so the molecules can easily move apart from each other.


(4) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet:

A. Write True or False:

1. Solids can be seen, touched, picked, tasted and eaten. __________

Ans: True

2. Smoke from factories and vehicles and LPG are examples of liquid. __________

Ans: False

3. We use matter in its different forms in our daily life. _________

Ans: True

4. Liquids can be poured easily. __________

Ans: True

5. Glass is a natural thing. ____________

Ans: False

6. Molecules are loosely packed in solids. __________

Ans: False

B. Tick (✔) the correct option.

Choose the solid from the below:

  • Water
  • Chocolate
  • Syrup

Ans: Chocolate


(5) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet:

A. Write True or False:

Fresh and clean air is colourless. _____________

Ans: True

B. Tick (✔) the correct option.

1. LPG stands for

  • Liquid Petroleum Gas
  • Liquified Petroleum Gas
  • Liquefied Petroleum Gas

Ans: Liquefied Petroleum Gas

2. Solid butter changes to liquid butter on

  • heating
  • freezing
  • cooling

Ans: heating

C. What is the matter? What are the different forms of matter?

Ans: Any substance that has mass and occupies space is called matter. Solid, liquid and gas are the three forms of matter.

Video Reference for Class 3 EVS Worksheets:

Teachers and parents can take the printouts of Grade 3 general science worksheets on forms of matter and help the kids practice these science worksheets which are absolutely free. Hope you find all the states of matter: solid, liquid and gas worksheets for class 3 very useful and interesting.

Advertisements

Free PDF of Class 3 Science Worksheet:

forms of matter-class 3 science worksheet-1
(1) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet – Free PDF
forms of matter-class 3 science worksheet-5
(5) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet – Free PDF
forms of matter-class 3 science worksheet-2
(2) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet – Free PDF
forms of matter-class 3 science worksheet-3
(3) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet – Free PDF
forms of matter-class 3 science worksheet-4
(4) – Forms of Matter – Class 3 Science Worksheet – Free PDF

More Worksheets for Class 3 with PDF:

Recommended Books:

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.