Important GK Questions for Class 1 Kids with Answers

50 very simple but important GK questions for class 1 kids to improve their GK level. You can also download free printable PDF of all the GK questions with answers for class 1. These GK questions for class 1 are also very helpful for any quiz competition for kids.

GK Questions and Answers for Class 1:

1. Which is the most sensitive organ in our body?

Answer: Skin

2. Which planet is known as the red planet?

Answer: Mars

3. Which country is known as the land of rising sun?

Answer: Japan

4. Who was the first prime minister of India?

Answer : Jawaharlal Nehru

5. Who worships in a mosque?

Answer: Muslims

6. How many bones does an adult human have?

Answer: 206

7. Which is the largest flower in the world?

Answer: Rafflesia

8. This flower has thorns and its petals are used to flavour sweets. Identify it.

Answer: Rose

9. Who was the first man to walk on the moon?

Answer: Neil Armstrong

10. Which is the smallest bird in the world?

Answer: Bee hummingbird

11. How many days are there in the month of February in a leap year?

Answer: 29

12. Who was the first president of India?

Answer: Dr. Rajendra Prasad

13. Which planet is closest to the sun in our solar system?

Answer: Mercury

14. How many hours are there in two days?

Answer: 48

15. What is the currency used in India?

Answer: Indian rupee

16. What is the capital of India?

Answer: New Delhi

17. How many months of the year have 31 days?

Answer: 7

18. How many days are there in a leap year?

Answer: 366

19. The path of a planet around the sun is called its?

Answer: Orbit

20. Which is the only bird that is able to fly backward?

Answer: Hummingbirds

21. How many teeth does a healthy adult have including wisdom teeth?

Answer: 32

22. Where is the gateway of India situated?

Answer: Mumbai

23. Which is the hottest planet in our solar system?

Answer: Venus

24. This animal gives us wool from which we make warm clothes for the winter. Name the animal.

Answer: Sheep

25. Which animal makes the sound ‘ribbit’?

Answer: Frog

Video :

26. Where is Lotus Temple situated?

Answer: Delhi

27. How many years are there in a decade?

Answer: 10

28. How many decades are there in a century?

Answer: 10

29. How many lions are there in the national emblem of India?

Answer: 4

30. Who is the longest-reigning queen of England?

Advertisements

Answer: Queen Elizabeth II

31. Who was popularly known as Netaji?

Answer: Subhas Chandra Bose

32. Who was the first woman prime minister of India?

Answer: Indira Gandhi

33. How many spokes are there in the national flag of India?

Answer: 24

34. Name an input device that lets you type the text into a computer?

Answer: Keyboard

35. Kuchipudi is the dance form of which state of India?

Answer: Andhra Pradesh

36. What is a group of fish called?

Answer: Shoal or school

37. Which is the fastest animal on the land?

Answer: Cheetah

38. Which country has the Statue of Liberty?

Answer: United States

39. What kind of creature is Jerry who is always escaping from Tom?

Answer: Mouse

40. Which is the most popular sport in the world?

Answer: Soccer

41. Which is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

42. How many rings are there in the Olympic Flag?

Answer: 5

43. Which day is known as world environment day?

Answer: June 5

44. In which game would you hit a boundary?

Answer: Cricket

45. How many yoga poses make up the Surya Namaskar?

Answer: 12

46. What is the highest number you can get by throwing a single dice?

Answer: 6

47. What sport does Cristiano Ronaldo play?

Answer: Football

48. In which sport do you play with a shuttlecock?

Answer: Badminton

49. On which date is earth day celebrated every year?

Answer: 22nd April

50. Which sense organ helps us to breathe?

Recommended Books:

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.