Important GK Questions for Class 3 with Free PDF

GK Questions for Class 3: General knowledge helps to enhance your kid’s GK as well as improve their confidence and make them more sharp, smart, and intelligent. Strong and up-to-date knowledge of different subjects and current affairs is always needed to improve both in their personal level as well as academic level of knowledge.

You can explore our wide variety of GK Questions and Answers for Kids to improve their general knowledge.

Here we have included some important GK questions with answers for class 3 about various topics, such as current affairs, plants, animals, planets, important dates, famous books and authors, major events, festivals, people, places, and many more to explore and expand their General Knowledge level. These class 3 GK Questions will help your child to participate in all competitive exams.

Check out Free Worksheets with PDF class-wise that are specifically designed to include all the age-appropriate skills.

Scroll down and read all the GK questions and answers for grade 3 and at the end, you will get the download link for the free PDF file.

GK Questions and Answers for Class 3:

1. What is the full form of ISRO?

Answer: Indian Space Research Organization

2. Which is the world’s largest flying mammal?

Answer: Flying Fox (a type of bat)

3. This leaf is used in medicines and in food to cure indigestion, pain, and bad breath. Identify the leaf.

Answer: Mint leaves

4. This helps to improve digestion, relieve muscle pain and soothe a sore throat. Identify it.

Answer: Ginger

5. Wood of which tree is used to make cricket bat?

Answer: Willow tree

6. Gagan Narang is famous for which game?

Answer: Shooting

7. Who was the first President of India?

Answer: Dr. Rajendra Prasad

8. Who was the first woman president of India?

Answer: Pratibha Patil

9. Which is the hottest planet in our solar system?

Answer: Venus

10. Jana-Gana-Mana is originally composed in which language?

Answer: Bengali

11. Which organ pumps blood in our body?

Answer: Heart

12. Where is the famous Sun Temple in India located?

Answer: Konark, Odisha

13. Most adults have 32 of these. a)skin b)lungs c)teeth

Answer: Teeth

14. Who was the first Mughal Emperor?

Answer: Babur

15. Which grows almost all over our body, except on our soles and palms?

Answer: Hair

Video Reference for Class 3 GK Questions:

General Knowledge Questions and Answers on India:

16. Which city is known as the ‘city of pearls’?

Answer: Hyderabad

17. Who was the child of a prime minister, the parent of a prime minister, and a prime minister?

Answer: Indira Gandhi

18. Where is Rashtrapati Bhavan situated in India?

Answer: New Delhi

19. Name the narrow channel of the sea which separates India from Sri Lanka?

Answer: Palk Strait

20. Name the place where the Indian Ocean, Arabian Sea, and the Bay of Bengal meet?

Answer: Kanyakumari

21. The states Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Tripura, Mizoram, and Nagaland are called the _____________.

Answer: Seven sisters

22. In which country did chess originate?

Answer: India

23. Which state has the highest literacy rate in India?

Answer: Kerala

24. Who is known as the Iron Man of India?

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

25. Who is known as the Father of India?

Answer : Mohandas Karamchand Gandhi

26. Which city is known as Silicon Valley of India?

Answer: Bengaluru

27. Which is the highest award that a person can win in India?

Answer: Bharat Ratna

28. Who designed the national flag of India?

Advertisements

Answer: Pingali Venkayya

29. India is a part of which continent?

Answer: Asia

30. India became a Republic on which date and year?

Answer: January 26, 1950

Video Reference for Class 3 GK Questions:

Recommended Books:

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.