Important GK Questions on Solar System and Planets

Our solar system has millions of stars, the Sun, 8 planets, moons, comets, asteroids, and meteoroids. The name of planets in the solar system are Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune. Here, in this article, we are providing you with the most important gk questions on planets and the solar system also with answers.

GK Questions on Solar System and Planets
GK Questions on Solar System and Planets

The solar system is always an interesting part and also a crucial topic for general knowledge. GK about planets will help you to improve your ability to attend any competitive examinations as well as school exams.

Explore more: First in India Gk Questions

GK Questions and Answers on Solar System & Planets

1. Which planet is known as the Morning and Evening Star?

  • Mars
  • Venus
  • Saturn
  • Jupiter

Answer: Venus

2. Which is the planet closest to the Sun?

  • Earth
  • Mars
  • Mercury
  • Saturn

Answer: Mercury

3. Which is the planet furthest from the Sun?

  • Uranus
  • Mars
  • Mercury
  • Neptune

Answer: Neptune

4. Which planet is nearest to the Earth?

  • Jupiter
  • Mercury
  • Saturn
  • Mars

Answer: Mercury

5. Which is the largest planet in the solar system?

  • Jupiter
  • Venus
  • Saturn
  • Uranus

Answer: Jupiter

6. Which is the smallest planet in the solar system?

  • Mars
  • Mercury
  • Jupiter
  • Uranus

Answer: Mercury

7. Which is the hottest planet in our solar system?

  • Earth
  • Mars
  • Mercury
  • Venus

Answer: Venus

8. Which is the coldest planet in the solar system?

  • Saturn
  • Neptune
  • Jupiter
  • Uranus

Answer: Neptune

9. Which planet has the highest number of satellites in our solar system?

  • Saturn
  • Jupiter
  • Uranus
  • Earth

Answer: Saturn

10. Which two planets of the solar system have no satellites?

  • Venus and Mars
  • Mars and Neptune
  • Mercury and Venus
  • Venus and Saturn

Answer: Mercury and Venus

11. Which of the following planets has (have) ring around it (them)?

  • Saturn
  • Jupiter
  • Uranus
  • All of the mentioned

Answer: All of the mentioned

12. Which planet in our solar system is known as the red planet?

  • Mars
  • Mercury
  • Venus
  • Earth

Answer: Mars

13. Which planet in our solar system is known as the blue planet?

  • Earth
  • Mercury
  • Venus
  • Jupiter

Answer: Earth

14. What is the path taken by the planets to go round the sun called?

  • Equator
  • Axis
  • Orbit
  • Asteroid

Answer: Orbit

15. Which planet is famous for the ‘great red spot’?

  • Saturn
  • Jupiter
  • Neptune
  • Uranus

Answer: Jupiter

16. Which planet has the most volcanoes in our solar system?

  • Saturn
  • Mercury
  • Earth
  • Venus

Answer: Venus

17. Which is the brightest planet in the solar system?

  • Jupiter
  • Mercury
  • Mars
  • Venus

Answer: Venus

18. Which planet supports life?

  • Venus
  • Earth
  • Neptune
  • Uranus

Answer: Earth

19. Which planets spin backward in the solar system?

  • Venus and Neptune
  • Saturn and Uranus
  • Venus and Uranus
  • Jupiter and Uranus

Answer: Venus and Uranus

20. How many natural satellites does the earth have?

  • 2
  • 1
  • 3
  • 0

Answer: 1

21. What is the time taken by the sunlight to reach the earth’s surface?

  • 8 minutes and 56 seconds
  • 8 minutes
  • 7 minutes and 20 seconds
  • 8 minutes and 20 seconds

Answer: 8 minutes and 20 seconds

22. Which planet has the biggest satellite in the solar system?

  • Jupiter
  • Neptune
  • Uranus
  • Saturn

Answer: Jupiter

23. Which is the biggest satellite in the solar system?

  • Ganymede
  • Moon
  • Triton
  • Titan

Answer: Ganymede

24. The asteroid belt of the Solar System is located between which two planets?

  • Venus and Jupiter
  • Mars and Uranus
  • Mars and Jupiter
  • Jupiter and Uranus

Answer: Mars and Jupiter

25. Which is the nearest star to the Earth?

  • Sun
  • Alpha Centauri A
  • Betelgeuse
  • Sirius

Answer: Sun

26. Which planet is known for its beautiful rings?

  • Uranus
  • Jupiter
  • Venus
  • Saturn

Answer: Saturn

27. Which is the fastest rotating planet in the solar system?

  • Uranus
  • Jupiter
  • Neptune
  • Earth

Answer: Jupiter

28. The planet spins itself on an imaginary line called the _____.

  • Orbit
  • Axis
  • Equator
  • Spins

Answer: Axis

GK Questions Related to Planets – Video Reference

8 Planets Name

GK Questions Related Links:

Advertisements
Nursery GKLKG GK
UKG GKClass 1 GK
Class 2 GKClass 3 GK
Christmas GKNational Symbols of India
First in IndiaFirst Woman in India
Did You Know Facts
Great Discount-on-books-kidsa2z