Important National Symbols of India GK Questions and Answers

National Symbols of India: In this article, we have provided the 20 most important National Symbols of India GK Questions with Answers. National Symbols quiz questions are crucial for students of all ages to know and understand their nation very well. Also, it is the most common and important topic for any competitive exam.

You can also explore our wide variety of Free Worksheets with PDF that are specifically designed to include all the age-appropriate skills. To explore classwise GK Questions with Answers check Important GK Questions and Answers for Kids.

National Symbols of India
National Symbols of India

GK Questions on National Symbols of India:

1. What is the name of the Indian national flag?

Ans: Tiranga or Tricolor

2. What is the national emblem of India?

Ans: Lion Capital of Ashoka

3. What is the national motto of India?

Ans: Satyameva Jayate

4. What is the national anthem of India?

Ans: Jana-Gana-Mana

5. What is the national song of India?

Ans: Vande Mataram

6. What is the national festival of India?

Ans: Republic Day, Independence Day, and Gandhi Jayanti

7. What is the national river of India?

Ans: Ganges

8. What is the national flower of India?

Ans: Lotus

9. What is the national fruit of India?

Ans: Mango

10. What is the national vegetable of India?

Ans: Pumpkin

11. What is the national tree of India?

Ans: Indian Banyan

12. What is the national animal of India?

Ans: Royal Bengal Tiger

13. What is the national bird of India?

Ans: Indian Peacock

14. What is the national heritage animal of India?

Ans: Elephant

15. What is the national reptile of India?

Ans: King Cobra

16. What is the national aquatic animal of India?

Ans: Ganges River Dolphin

17. What is the national calendar of India?

Ans: Saka calendar

18. What is the national currency of India?

Ans: Indian Rupee

19. What is the national game of India?

Ans: India does not have a national game

20. What is the national language of India?

Ans: India has no national language

Video Reference for National Symbols GK Questions and Answers:

GK Questions Related Links:

Nursery GKLKG GK
UKG GKClass 1 GK
Class 2 GKClass 3 GK
Christmas GKNational Symbols of India
First in IndiaFirst Indian Woman
Did You Know Facts
Great Discount-on-books-kidsa2z