Simple GK Questions for Class 2 Kids with Answers

Simple though mandatory GK questions for class 2 kids with answers to expand their GK level. All the GK questions and answers are combined in a PDF file. To get the free printable PDF file of all the GK questions for class 2, click on the download link.

GK Questions and Answers for Class 2

1. Which sense stops working when you have a cold?

Answer : Smell

2. Where is Victoria Memorial situated?

Answer : Kolkata

3. On which day do Christians remember the death of Jesus Christ?

Answer : Good Friday

4. In the Mahabharata, the Kauravas were 100 brothers. How many brothers were the Pandavas?

Answer : Five

5. Which sense is felt on your tongue?

Answer : taste

6. Which is the shortest month of the year?

Answer : February

7. Think quickly and complete the set.

Answer :

8. In fairy tales who woke up after sleeping for 20 years?

Answer : Rip Van Winkle

9. Leap year comes after how many years?

Answer : 4

10. How many zeroes are there in ten thousand?

Answer : 4

11. How many are there in two dozen?

Answer : 24

12. What is a baby kangaroo called?

Answer : Joey

13. Which bird has been given its name because it eats fish?

Answer : Kingfisher

14. Which of these sportspersons is a wrestler? R. Ashwin, Sakshi Malik, Sunil Chhetri?

Answer : Sakshi Malik

15. In which city of Punjab is the Golden Temple located?

Answer : Amritsar

16. Which of these sports is a racket sport: cricket, hockey, tennis?

Answer : Tennis

17. Which of these is the odd one out because of what it eats: horse, elephant, deer, jackal?

Answer : Jackal

18. It is the name of a very popular festival and of folk dance in Assam and other north-eastern states. Name it.

Answer : Bihu

19. In which sport does an oar help you to move?

Answer : Rowing

20. Which of these are stringed instruments: sarod, veena, violin, mandolin, sitar?

Answer : All of them

21. What is the highest four-digit number?

Answer : 9,999

22. Which word can be placed before each of these words to make new words: flower, rise, set, glasses?

Answer : Sun

23. Are these countries bigger or smaller than India in size—Russia, USA, China?

Answer : Bigger

24. In which dance do the dancers wear masks and big headdresses—Kathak or Kathakali?

Answer : Kathakali

25. From which creatures do we get silk?

Answer : Silkworm

Video Reference for Class 2 GK Questions:

26. What would you find in a garage—a car or flowers?

Answer : Car

27. Tea is grown on hill slopes. True or false?

Advertisements

Answer : True

28. Of these three, which is the smallest (in size): tablet, laptop, desktop?

Answer : Tablet

29. Who is popularly known as the “Iron Man” of India?

Answer : Sardar Vallabh Bhai Patel

30. Which place in India is also known as the “Land of Rising Sun”?

Answer : Arunachal Pradesh

31. Where is Taj Mahal located in India?

Answer : Agra

32. Who is PV Sindhu?

Answer : A badminton player

33. Which animal has blue blood three hearts and nine brains?

Answer : Octopus

34. Which is the largest country (area) in the world?

Answer : Russia

35. Who is the 1st citizen of India?

Answer : President

36. 200 paise is equal to how many rupees?

Answer : 2

37. Olympic games are held after every how many years?

Answer : 4

38. Which is the hardest substance available on earth?

Answer : Diamond

39. How many cards are there in a complete pack of cards?

Answer : 52

40. How many millimetres are there in 1cm?

Answer : 10

41. What grows quicker—hair or toenails?

Answer : Hair

42. What is the next number in the following sequence– 7, 14, 21, 28?

Answer : 35

43. Char Minar is located in which city?

Answer : Hyderabad

44. Which is the longest river in India?

Answer : Ganga

45. Which is the largest continent in the world (by area)?

Answer : Asia

46. Who is Sachin Tendulkar?

Answer : Indian Cricketer

47. How many bones do sharks have in their body?

Answer : 0 (shark has no bones)

48. Which state in India is also known as spice garden of India?

Answer : Kerala

49. Which are the colors of Olympic rings?

Answer : Blue, Red, Green, Yellow, and Black

50. Which part of the plant grows under the soil?

Answer : Root

Video Reference for Class 2 GK Questions:

51. is a group of ants called?

Answer : Colony

52. How many kings are there on a chessboard?

Advertisements

Answer : 2

53. What does PTO on a page stand for?

Answer : Please Turn Over

54. Which city in India is called the city of temples?

Answer : Bhubaneshwar

55. What is the highest mountain peak in the world?

Answer : Mount Everest

56. Which is the deepest ocean in the world?

Answer : Pacific Ocean

57. Which continent is also known as the frozen continent?

Answer : Antarctica

58. Bankim Chandra Chatterjee wrote this song. The title means, ‘Mother, I salute you’. What is its Sanskrit name?

Answer : Vande Mataram

59. Who wrote the Ramayana?

Answer : Rishi Valmiki

60. It is an exercise of the mind and body. It is a Sanskrit word meaning ‘coming together’. What is the word?

Answer : Yoga

61. What did Shah Jahan build in memory of his wife, Mumtaz Mahal, in Agra?

Answer : The Taj Mahal

62. What is the name of India’s national TV channel?

Answer : Doordarshan

63. The Meenakshi Temple is in South India. Where is it?

Answer : Madurai

64. Which city is named after Jamsetji Tata?

Answer : Jamshedpur

65. Where is Golden Temple situated?

Answer : Amritsar

66. Whose wicked stepmother gave her a poisoned apple?

Answer : Snow White

67. I study in a school of magic. Ron and Hermione are my best friends. Who am I?

Answer : Harry Potter

68. Find the odd one out from the following:

  a) pigeon   b) ostrich

  c)   bat        d) crow

Answer : Ostrich

69. Who was the founder of the Sikh religion?

Answer : Guru Nanak

70. How much time does it take to sing Indian National Anthem?

Answer : Approximately 52 seconds

71. What do we call a person who designs buildings and houses?

Answer : Architect

72. What we call when little drops of water found on leaves and flowers in the morning​?

Answer : Dewdrops

73. Which country has won the most number of FIFA Men’s World Cups?

Answer : Brazil

74. Which months do not have the letter ‘r’ in them?

Answer : May, June, July & August

75. Can you think of a word that means a carpenter’s tool and is the past tense of see?

Answer : Saw

Recommended Books:

As an Amazon Associate, Kidsa2z may earn an affiliate commission if you purchase something through recommended links.